Allergia


Allergia tünetei, allergia kezelése videóAllergia hírek

1. Május hónap érdekesebb és közismertebb világnapjai
2. Az inka nép rejtélyei, különös szokásai
3. Az anyák napja története
4. Az állatvilág, és közöttük is a halak rekordjai, érdekességei
5. Április néhány világnapja, amit sok millióan ünnepelnek
Az allergének ártalmatlanok az emberi szervezetre, az allergiás ember immunrendszere túlzottan reagál, ártalmasnak értékeli. Az allergiás betegségek gyakorisága kb. a népesség 10-15 a. Száma fokozatosan nő. Az allergiás ember az allergénnel való érintkezése után a következő folyamat zajlik le:
1. A szervezet- reagálva az allergénre, specifikus ellenanyagot termel.
2. A termelődött ellenanyagok kapcsolódnak az u.n. hízósejtekhez.
3. Számos kémiai anyag termelődése indul meg, köztük a Hisztamin, ami központi szerepet játszik az allergiás reakciók kialakulásában.
4. A kémiai anyagok hatására belégzés esetén: orrviszketés, orrfolyás, szemviszketés, súlyosabb esetben asthmás fulladás, illetve ha a bélrendszerbe jut az allergén, urticaria, száj vagy gyomortünetek, hasmenés alakulhat ki.
Néha olyan nagy mennyiségben szabadulnak fel a kémiai anyagok, hogy az egész testen jelentkezik hatása, csalánkiütések, vérnyomáscsökkenés vagy akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ezt hívják ANAFILAXIÁ-nak.
Környezetünkben számtalan olyan anyagot ismerünk, melyek allergiát képesek kiváltani. Ezek száma napról napra több, ahogy a tudományos kutatások és ismereteink gyarapodnak.Leggyakoribb allergén csoportok: pollenek; poratka; penészgombák; állati szőrök; latex; bizonyos ételek és gyógyszerek.

Allergiás tünetek

A tünetek csoportokban sorolhatók.
1. enyhe: szervezetünknek csak egy meghatározott részét érinti. Lehet bőrpír, csalánkiütés, vagy orrfolyás, szemtünetek. A tünetek ilyenkor nem terjednek át más testrészre.
2. középsúlyos allergia: Az előbb említett tünetek több testrészen is jelentkeznek egyszerre: pl. orr és szemtünetek, vagy fulladással esetleg csalánkiütéssel párosulva.
3. A tüneteket súlyosnak tekintjük, ha az egész test reagál az allergénre. Az anafilaxia a legsúlyosabb allergiás reakció. Ilyenkor életveszélyes állapot alakulhat ki, akár percek alatt is. Tüneteihez tartozik a vérnyomásesés, ájulás, eszméletvesztés, légzési panasz, hányinger, hányás, hasi fájdalmak, görcsök.

Allergia kezelése

A legtöbb allergiára való hajlam genetikusan meghatározott. A szülők továbbörökítik. Azt, hogy az utód pontosan mire érzékeny, az nem mondható meg előre, de a hajlam igen. Asztma és allergia gondokat okozhat az iskolai munkában, a tanulmányi előmenetelben: gyakori hiányzással, a koncentráló képesség csökkenésével, állandó fáradtságérzettel, kialvatlansággal, csökkent fizikai és szellemi teljesítoképességgel.
Kezelés: - alternatív gyógymódok - gyógyszeres kezelés

Hasznos linkek: allergia.lap.hu, fertozes.lap.hu, asztma.lap.hu, orvos.lap.hu, taplalekallergia.lap.hu, allergia.linkek.hu, allergia.linkindito.hu, allergia, allergiás megbetegedések, tünetek, kezelés


Kulcsszófelhő: allergia kezelése, allergia kezelés, allergia gyógyítás, allergia gyógyításaasztma kezelése és gyógyítása sóbarlang, sóbánya, só-kezelés és só-terápia sószoba és sószoba terápia