Új Sóklinika nyílik Sátoraljaújhelyen, az Erzsébet Kórházban
Nyílt nappal és szakmai tájékoztató előadásokkal indítja útjára a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház az alsó- és felső légúti betegségek hatékony kiegészítő kezelésére alkalmas, Indiso egészségügyi száraz sóterápiás kezeléseket.


A magyar fejlesztésű, minősített berendezéssel végzett terápia a jelenleg elérhető legjobb só-inhalációs megoldást biztosítja a Kórház betegei és Sátoraljaújhely lakossága számára.

Az Indiso és az Erzsébet Kórház közötti, egyedi együttműködés értelmében 2018. januárjáról válik elérhetővé az Indiso, a Kórház betegei számára – indokolt esetben – térítésmentesen.
A 10 alkalmas kúrák formájában igénybe vehető kezelések eredményeként, a jövőben csökkenhet a megbetegedések száma, illetve rövidebb lehet a felépüléshez szükséges idő.
A Sóklinika kezelőhelyiségét a 2018. január 27-e, szombati nyílt napon vehetik birtokba a páciensek, ahol játékos programokkal, tájékoztatókkal, illetve a terápia ingyenes kipróbálásával várják az érdeklődőket.

Az Indiso egészségügyi száraz sóterápia az alsó- és felső légúti betegségek leghatékonyabb, természetes kezelési módszere. A
gyógyszer- és mellékhatásmentes kezelés jelentős segítséget nyújt a váladékoldásban és a krónikus betegségek esetében előforduló pangó váladék eltávolításában, javítja az életminőséget, fontos szerepe van légzőrendszerünk állapotának rehabilitációjában.

A magyar fejlesztésű, minősített berendezéssel végzett terápia 2007 óta, Sóklinikák országos hálózatában, kiemelt egészségügyi intézményekkel együttműködve, orvosi javallat és kontroll mellett érhető el. A kezelések során az egyedülállóan finomra őrölt – 0,2 mikron méretű –, kifejezetten magas koncentrációjú hatóanyag a legkisebb hörgőcskéket is eléri, így más, elterjedt megoldásokkal ellentétben, az alsó légutakban is kifejti jótékony hatását. Különösen fontos, hogy a kezelések során kizárólag nagy tisztaságú, ISO minősítéssel rendelkező, egészségügyi hatóanyag kerül felhasználásra. Alkalmazását a Magyar Tüdőgyógyász és Fül-Orr-Gégész Szakkollégiumok, valamint országszerte orvosok százai támogatják a hagyományos kezelések kiegészítő megoldásaként.

A terápia elindítása kapcsán felkerestük Dr. Barkai László gyermektüdőgyógyász professzort, aki az orvosok és az egészségügyi dolgozók számára 2018. január 11-én továbbképzést is tartott. A Professzor kiváló tapasztalatokról számolt be, hiszen már hosszú évek óta alkalmazza az Indiso eljárását: „Oszlassunk el mindjárt az elején néhány tévhitet. Sokat hallhattunk az utóbbi években a sós levegő belélegzésének pozitív élettani hatásairól. Sokféle sószoba és berendezés létezik, de ezek közül valódi hatással kevés rendelkezik. A sólámpa, a sótégla és a sóhomokozók esetében terápiás hatásról egyáltalán nem beszélhetünk. A párologtatásnak is vannak kockázatai, nem minden esetben alkalmazható és a lényegesen nagyobb részecskék alsó légúti betegségek kezelésére nem alkalmasak. Eredményes sóterápiát kizárólag nagy tisztaságú, 0,5 mikronnál kisebb részecske méretű, száraz porlasztással lehet végezni. Az Indiso-val évekre visszanyúló személyes tapasztalatom van. Nagyon fontos kiegészítő kezelésnek tartom, rengeteg gyermek fordult meg nálunk Miskolcon, akiknek a terápia eredményeként lényegesen javult az állapota.”

A Sóklinika kezelőhelyisége a Kórház Északi pavilon épületének földszintjén kerül kialakításra. Dr. Kovács Lajos főigazgató kérdésünkre több részletet is elárult az Indiso országos hálózatának tizenötödik Sóklinikájáról:
„Az Indiso terápia elindítása fontos kérdés volt számunkra, mivel a légzésrehabilitáció területén folyamatosan igyekszünk magas színvonalú megoldásokkal szélesíteni a terápiás lehetőségeinket. Nagy várakozással tekintünk a fogadtatásra, hiszen a terápiát és a rendelkezésre álló dokumentációt megismerve, egyértelmű volt számunkra, hogy kifejezetten hatékony, bizonyított eljárásról van szó, amely a hozzá tud járulni a páciensek állapotának javulásához, de akár a megelőzésben is hatékony szerepe lehet. Sátoraljaújhelyen és környezetében a légúti megbetegedések aránya messze meghaladja az országos átlagot, így kijelenthetjük, hogy rengeteg érintettnek lehet szüksége egy ilyen korszerű, kiegészítő eljárásra. Nagyszerű lehetőség az is, hogy a Kórház betegei külön térítés nélkül juthatnak a terápiához, de térítés ellenében természetesen a város teljes lakossága számára is hozzáférhető lesz az Indiso kezelés.”

A terápia igénybevételéhez előzetes bejelentkezés és orvosi vizsgálat szükséges.
További információk: Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház
Tel: +36 47 525 300/4251-es mellék

Szeretettel várunk minden érdeklődőt a 2018. január 27-én, 10-16 óráig tartó nyílt nap programjaira és a terápia ingyenes
kipróbálására. A program részletei a www.indiso.hu/satoraljaujhely oldalon is megtalálhatók.

Az Európai Unió 28 tagállamában a leggyakoribb halálokok között a légzőszervi betegségek a harmadik helyre léptek előre. A
halandóság leggyakoribb okai e betegségcsoporton belül a krónikus alsó légúti megbetegedések voltak. A körülmények változása, a légszennyezettség nem kedvez a folyamatoknak, egyértelmű az orvosok véleménye: a következő évtizedek legkomolyabb egészségügyi problémáját a súlyos légúti megbetegedések jelentik.

Hazánkban mára elmondható, hogy minden háztartásban van legalább egy érintett. A lakosság közel 30%-a szenved valamilyen légúti megbetegedésben, leggyakrabban az allergia, az asztma és a COPD (krónikus, szűkülettel járó hörgőgyulladás) fordul elő. A korai felismeréssel és megfelelő terápiával jelentősen javítható az életminőség és a várható élettartam. Mint minden esetben, így különösen ezeknél a betegségeknél is nagyon fontos a megelőzés. Ezek a gyógyíthatatlan betegségek egyszerű szűrővizsgálatokkal felismerhetőek és rendelkezésünkre állnak olyan lehetőségek, amelyek segítségével akár évtizedekig is szinten tartható a beteg állapota.